Қостанай облысы әкімдігі білім басқармасының
"Қостанай қаласы білім бөлімінің "№ 54 бөбекжайы" КМҚК КГКП "Ясли-сад № 54" отдела образования города Костаная" Управления образования акимата Костанайской области |
|
---|
Ас мәзірі
25
Қыркүйек
2024
|
Перспективалы 10 күндік мәзір жаз-күз 2024
Бала денсаулығының маңызды факторларының бірі-тиімді тамақтануды ұйымдастыру және оны білім беру процесінде көрсету.
Дұрыс тамақтану-бұл ұзақ және жемісті өмірдің негізі, денсаулық, сергектік кепілі, әртүрлі аурулардың пайда болуының кепілі. Сондықтан № 54 бөбекжай жұмысының жоспарында дұрыс тамақтану мәселесі маңызды орындардың бірін алады. Бөбекжайда тамақтану топтық бөлмелерде ұйымдастырылған. Тағам дайындаудың бүкіл циклі ас блогында жүреді. Ас блогы 100% кадрлармен жабдықталған. Ас блогының үй-жайы бірінші қабатта орналастырылады, жеке шығу жолы бар.
Тамақ өнімдерін тасымалдау жеткізушілердің арнайы автокөлігімен жүзеге асырылады.
Балабақшада тамақтануды ұйымдастыру процесі тамақтану бойынша нормативтік және әдістемелік құжаттарға негізделген. Негізгі құжат-СанЕжҚ болып табылады.
№ 54 бөбекжайында 5 рет тамақтану ұйымдастырылған. Мәзірде күн сайын сүт, май және өсімдік майы, қант, нан, еттің күнделікті мөлшері бар. Ақуызға бай тағамдар (балық, ет) күннің бірінші жартысындағы мәзірге қосылады. Түстен кейін балаларға сүт және көкөніс тағамдары ұсынылады. Күн сайын мәзірде жаңа піскен, қайнатылған және бұқтырылған көкөністер бар. Балалар үнемі түскі кейінгі асқа ашымалы сүт өнімдерін алады.
Он күндік перспективалық мәзір бар. Мәзірді құрастыру кезінде ақуыздар, майлар, көмірсулар бойынша тамақтанудың тепе-теңдігін қамтамасыз ететін әзірленген тағамдар картотекасы қолданылады. Дайын тағамды медицина қызметкері сынаманы алып тастағаннан кейін және дайын тағамдарды бағалау нәтижелерінің журналына тиісті жазбадан кейін ғана береді. Тамақтануды ұйымдастыру үнемі әкімшіліктің бақылауында болады.
МДҰ-да тамақтануды ұйымдастырудың негізгі қағидаттары келесідей:
- Ас үлесінің энергетикалық құндылығының баланың энергия шығындарына сәйкестігі.
- Ас үлесінде ауыстыруға болатын, ауыстыруға болмайтын қоректік заттардың тепе теңдігі.
- АС үлесінің тепе-теңдігін қамтамасыз ететін азық - түлңктер мен тағамдардың барынша әртүрлілігі.
- Тағамдардың бастапқы тағамдық құндылығын, сондай-ақ тағамдардың жоғары дәмдік қасиеттерін сақтауға бағытталған өнімдерді дұрыс технологиялық және аспаздық өңдеу.
- Оңтайлы тамақтану режимі, балалардың тамақтану мәдениетін қалыптастыратын орта.
11
Қыркүйек
2024
|